Prov för din schäfer

För att din hund ska bli så väluppfostrad som möjligt är det viktigt att du låter hunden genomföra olika prov. För schäfrar och andra hundraser finns mängder av bra tester, exempelvis lydnadsprov, bruksprov och dragprov. Alla prov lämpar sig inte för alla hundraser eftersom hundar har olika egenskaper. I ett prov i lydnad får hunden utföra olika moment och lösa problem genom att följa dig som är husse eller matte. Provet visar hur bra lydnad din hund har mot dig som hundägare. När du utfört provet med din hund kan ni ställa upp i olika tävlingar om du vill. Det finns mängder av roliga tävlingar som liknar prov.

Om din hund exempelvis har visat sig vara väldigt duktig på lydnadsprov kan ni ställa upp i tävlingar för lydnad. Det är roligt att låta hunden visa vad den går för tillsammans med andra hundar i en tävling. Att börja tävla tillsammans med hunden är dessutom ett bra och roligt sätt som kan föra er två samman. Om du vill låta hunden utföra ett praktiskt prov finns flera olika bruksprov att göra. Det finns exempelvis bruksprov för spår, sök, rapport, skydd och patrull. I ett spårningsprov är hundens uppgift att följa samma spår som en människa gått. Det svåraste provet i spår är att låta hunden gå en sträcka på 1 500 meter där en människa, två timmar tidigare, har gått.

Prov är lärorikt och utvecklande

Att motionera hunden hemma och att även ge hunden stimulans är viktigt varje dag. Ibland kan det dock vara svårt att hitta på olika saker att göra med hunden. Att börja träna inför olika prov är en jättebra aktivitet som du och din hund kan börja göra tillsammans. På så sätt får du enkelt tips på nya övningar och dessutom kan du sedan, med hjälp av ett prov, se hur mycket hunden lärt sig.

Prov kan din hund utföra tillsammans med dig som ägare