Stimulans är viktigt för schäfern

De flesta som är hundägare vet förmodligen att det kräver mycket jobb, tid och tålamod att ha hund. Även du som är intresserad av att skaffa hund är nog förberedd för jobbet. Även om det kräver mycket av dig själv att ha hund är det för de allra flesta värt det. Det du får tillbaka av hunden är så mycket mer än själva jobbet. Men väl värt att känna till är dock att schäfern behöver mycket stimulans för att må bra och för att kunna vara uppfostrad. Precis som att vi människor känner en nöjdhetskänsla när vi kommer på ett ord i korsordet, känner hunden sig stolt med att hitta det gömda godiset. Detta är ett bara ett exempel på varför det är viktigt att stimulera din schäfer.

Schäfer är en stor hundras som kräver motion och stimulans varje dag. Här räcker det inte med att vara ute på gräsmattan fem minuter. Schäfern vill promenera och få ordentligt med motion för att bli aktiverad. Förutom träning och stimulans av kroppen behöver även knoppen få sitt. För att ge stimulans åt schäfern kan du utmana hunden genom att leka, gömma godis och få hunden att lösa problem. Om ett problem är för svårt för hunden är det bättre att du spar det till senare än att du hjälper hunden lösa problemet. Schäfern och andra hundraser använder sin nos till allt möjligt, man kan nästan jämföra nosen med människornas ögon. Att gömma godis och liknande gör att hunden kan använda nosen med att leta, något som ger bra stimulans.

Alla behöver stimulans av hjärnan

En del hundägare lurar sig själva med att tro att kroppslig stimulans är det enda hunden behöver. Kanske går hundägare en långpromenad på två timmar med hunden och tror sedan att jobbet är klart. Så fungerar det inte. För hundar är stimulans precis lika viktigt som fysisk aktivitet. Självklart är långpromenader viktigt men kombinera det gärna med att låta hunden träna hjärnan. Detta kan hunden göra på olika sätt, exempelvis genom att leta efter gömda saker, utföra ”cirkustrick” eller något annat.

Stimulans och motion är viktigt för alla hundar