Tjänstehundar vi gillar mest

Av alla hundraser som finns är tjänstehundar några av de mest omtyckta. Tjänstehundar har fått sitt namn på grund av att de i många fall arbetar i tjänst som bland annat polishundar eller räddningshundar. Schäfern är en vanlig tjänstehund som också är en av de mest omtyckta hundraserna. Tjänstehundar som schäfrar kan bland annat arbeta som narkotikahundar, likhundar eller eftersökshundar. Narkotikahundar är tränade tjänstehundar som tränats för att hitta narkotika. Dessa tjänstehundar är mycket användbara för polisen. Likhundar är hundar som arbetar med poliser vid brottsplatser. Antingen för att hitta lik eller likdelar.

Om ser i bara Sverige är cirka 70 % av alla polishundar av tysk schäfer. Den tyska schäfern är en muskulös, nyfiken och trevlig hund som lätt kan anpassa sig till olika situationer. För att en hund ska kunna bli polishund måste den ha gått igenom ett lämplighetsprov och även vara godkända för den enskilda inriktning. Tillsammans med sin hundförare genomgår hunden även årliga tester när den är i tjänst. Polishundar brukar vanligtvis vara färdiga med sin utbildning vid två års ålder, de jobbar sedan tills de är ungefär tio år. Tjänstehundar som exempelvis polishundar är väldigt väluppfostrade och fungerar bra ihop med sin hundförare. Den polis som är hundförare brukar vanligtvis även äga hunden privat.

Välkomna tjänstehundar till hemmet

Eftersom det finns så oerhört många olika hundraser kan man nästan säga att det finns en hundras som passar varje person. För dig som vill ha en självsäker, stark och intelligent hund är schäfern ett väldigt bra val. En tjänstehund som schäfern kan bli din bästa vän – om du uppfostrar den rätt. Uppfostran är väldigt viktig för alla hundraser, men kanske ännu mer när det gäller större hundar som tjänstehundar. Läs på ordentligt om vad som krävs av dig som hundägare när du tagit hem tjänstehund så är chansen god för att du och hunden kommer trivas ihop.

Tjänstehundar som schäfrar arbetar tillsammans med polisen